נפלה טעות בשטר המטען? היבואן ישלם על כך ביוקר / עו"ד גיל נדל, עו"ד אליס אברמוביץ

לאחרונה, דחה בית משפט השלום בתל-אביב תביעה של יבואן נגד חברת הביטוח שלו, בגין מחסור שהתגלה במטען מיובא. בית המשפט התבסס בעיקר על כך שבשטר המטען נפלה טעות בהגדרת המטען המיובא, וזקף טעות זו לחובת היבואן.
עובדות המקרה וטענות הצדדים:
 
חברת קונסול טק הזמינה מדובאי 400 יחידות של משחקי מחשב וטלוויזיה, בתנאי משלוח מדלת לדלת, וביטחה את המטען, ששוויו הכולל 91,000$, בחברת הפניקס.
 
כשהגיע המטען למחסני היבואן בארץ, התגלה לו כי חסרות בו 20 יחידות, בשווי של 38,000 ש"ח.
 
חברת הפניקס דחתה את תביעת היבואן לתשלום תגמולי הביטוח, בנימוק כי החוסר במטען נגרם במחסני הספק בדובאי, בעוד שהסיכונים המכוסים על פי הפוליסה הם אלו שאירעו בעת יציאת המשלוח ממחסן הספק בחו"ל ועד להגעתו למחסני היבואן בארץ, ואין הם מתפרשים על אירועים שאירעו קודם לכן, בעת אריזתו.
 
בעקבות תשובתה זו של הפניקס, הגיש היבואן תביעה נגד חברת הביטוח.
 
פסק-הדין:
 
בשטר המטען של חברת התעופה אייר ג'ורדן, אשר הובילה את המטען, נרשם כי הוא מכיל 400 טלוויזיות LCD, ולא 400 משחקי מחשב, כפי שטען היבואן, בעוד במסמכים אחרים, כגון רשימון היבוא, נכתב כי המשלוח מכיל משחקי מחשב.
 
בית המשפט אמנם היה ער להלכה לפיה שטר המטען מהווה ראיה לכאורה לכך שהמוביל קיבל את הטובין שפורטו בו בשלמותם, אולם אין בנמצא כל הלכה פסוקה לפיה שטר המטען האמור מהווה ראיה לכאורה גם במערכת היחסים שבין היבואן לחברת הביטוח, ובנסיבות העניין, בהן נרשם, כאמור, בשטר המטען כי המשלוח מכיל טלוויזיות, בעוד שחברת הביטוח הסכימה לבטח משלוח של משחקי מחשב - בודאי ששטר המטען אינו יכול להוות ראיה לכאורה ביחסים שבין היבואן לחברת הביטוח.
 
לפיכך, קבע בית המשפט כי את הטעות בציון סוג הסחורה בשטר המטען יש לזקוף לחובת היבואן, אשר נכשל בהוכחת העובדה הבסיסית לפיה המטען כלל משחקי מחשב ולא טלוויזיות, וכן לא הוכיח שהנזק התרחש בעת ההובלה (ולא לפניה).
 
עוד ציין בית המשפט, כי מעדות היבואן עולה כי הלה לא נכח בחו"ל בעת אריזת המטען ולכן לא יכול להעיד שהמשלוח נארז בשלמותו.
 
בסופו של דבר, דחה בית המשפט את תביעת היבואן וחייב אותו בהוצאות משפט של 5,000 ש"ח.
 
(תא"מ (שלום ת"א) 158200-09 קונסול טק (MRS) יבוא ושיווק בע"מ נ' הפניקס חברה לביטוח בע"מ, פסק-דין מיום 17.7.11, השופט בן-חיים. שמות ב"כ הצדדים לא צוינו)
 
 __________________________
* האמור לעיל הינו מידע כללי ואינו מהווה חוות דעת משפטית. לקבלת ייעוץ משפטי יש לפנות לעורך דין עם מלוא פרטי המקרה הספציפי.
 
* עו"ד גיל נדל הכותב הינו עורך דין העוסק בדיני יבוא ויצוא, מסים עקיפים, דיני סחר חוץ, הובלה ושילוח בינלאומי וקנין רוחני, ומשמש כיועץ המשפטי של לשכת סוכני המכס והמשלחים הבינלאומיים – תל אביב.

מאמרים נוספים בתחום:

פורום סחר חוץ ושיווק בינ"ל
המכללה העסקית באיגוד לשכות המסחר מציעה פלטפורמה אינטרנטית בנושא סחר חוץ, יבוא / יצוא ושיווק בינלאומי שבו תוכלו לשאול שאלות ולקבל עצות ממיטב המומחים.
קרא עוד
קורס סוכני מכס
סוכן מכס הינו המקצוע הבכיר ביותר בעולם הסחר הבינלאומי ותפקידו לייצג את היבואן ו/או היצואן מול המכס, משרדי ממשלה ורשויות מוסמכות נוספות. סוכן המכס רשאי לייצג את לקוחותיו רק בתנאי שהוסמך על ידי אגף המכס וקיבל רישיון מטעמו.
קרא עוד
קורס משלחים בינלאומיים
ההתפתחות העצומה בסחר הבינלאומי בעשור האחרון הגדילה את הביקושים למקצועות המחויבים ברישיון מטעם אגף המכס והם הפכו לנדרשים יותר ויותר במיוחד עם עליית מערכת שער עולמי של רשות המסים בינואר 2018. זהו תחום מגוון , אשר פותח הזדמנויות לתעסוקה בחברות עמילות מכס , יבוא ויצוא .
התפקיד של המשלח הבינלאומי הינו לשנע מוצרים ממדינה למדינה ולצורך העיסוק בתחום הוא מחויב ברשיון מטעם אגף המכס . המשלח הבינלאומי אינו המוביל אלא מומחה המשמש כמתווך בין בעל המטען למוביל הבינלאומי.
קרא עוד
קורס פקידי רישוי
ההתפתחות העצומה בסחר הבינלאומי בעשור האחרון הגדילה את הביקושים למקצועות המחויבים ברישיון מטעם אגף המכס והם הפכו לנדרשים יותר ויותר במיוחד עם עליית מערכת שער עולמי של רשות המסים בינואר 2018. זהו תחום מגוון , אשר פותח הזדמנויות לתעסוקה בחברות עמילות מכס , יבוא ויצוא.
קרא עוד