מדוע כדאי להגיע להסדר טיעון? על עונשו של סוכן מכס שהורשע בהברחת מכולות / עו"ד גיל נדל שי בבאי

עבירות של זיוף מסמכי יבוא והברחת טובין לישראל, תוך התחמקות מתשלום מסי יבוא עבורם הן עבירות חמורות, אשר מסיבות לכלכלה הישראלית נזק רב, ופוגעות ביבואנים שומרי חוק אשר משלמים מסי יבוא על פי הדין, ואשר אינם יכולים להתחרות במחירים זולים של יבואנים שהתחמקו מתשלום המס.
עבירות אלה חמורות עוד יותר, שעה שהן מבוצעות על ידי גורמים אשר אמונים על שמירה על תקינות הליכי היבוא, כגון עובדי רשות המכס עצמם, או סוכני מכס.
 
למרות זאת, במקרים רבים מסתיימים מקרים שבהן נתגלו עבירות מסוגים אלה, בעונשים קלים כגון כופר כסף המוטל על ידי רשות המיסים (מבלי שהתיק יגיע לפתחו של בית המשפט) או עבודות שירות ומאסר על תנאי, המוטלים על ידי בתי המשפט.
 
לאחרונה, גזר בית משפט השלום בחיפה גזר דין חמור על סוכן מכס שהורשע, על בסיס הודעתו בעבירות של הברחת טובין, השתמטות מתשלום מיסי יבוא ומסירת פרטים שגויים במסמכי היבוא.
 
עובדות המקרה וטענות הצדדים:
 
הנאשם, סוכן מכס שהיה בעל מניות ומנהל בחברה שעסקה בעמילות מכס, הורשע בכך שסייע בהברחת מכולות למדינת ישראל דרך נמל חיפה, ע"י כך שדיווח לרשויות המכס כי מכולות אלו מיועדות ליצוא לירדן וכי מדינת ישראל מהווה רק תחנת ביניים. על מנת להשלים את מהלך ההברחה, הגיש הנאשם לרשות המכס שטרי מטען וחשבונות ספק פיקטיביים, הכוללים שם של יבואנים ירדניים עמם עבד הנאשם בעבר.
 
לאחר שחרור הסחורות מהמכס הישראלי, הסחורות לא הועברו לירדן, אלא נמכרו בשוק המקומי.
 
מיד עם הפתיחה בחקירה, סוכן המכס הודה במעשים המיוחסים לו ואף הסכים לשתף פעולה עם החוקרים. לאחר הגשת כתב האישום, סוכן המכס הורשע על סמך הודאתו והתיק הובא בפני בית המשפט למתן גזר הדין.
 
במסגרת הטיעונים לעונש, טען סוכן המכס כי בינו ובין מנהל יחידת החקירה של רשות המכס נחתמה עסקת טיעון, לפיה, בתמורה לשיתוף הפעולה מצידו המדינה תדרוש עונש קל, של חמישה חודשי עבודות שירות, ומשכך המדינה מנועה מלדרוש עונש כבד יותר בשלב הטיעונים לעונש.
 
כמו כן, סוכן המכס טען כי רווחו ממעשיו היה נמוך וכי הוא למעשה היא 'דג רקק' אשר הופעל על ידי גורמים עבריינים, אשר הפעילו גם נציגים ברשות המכס עצמה, ואלה לא הועמדו לדין. בנוסף, סוכן המכס ציין כי במקרים רבים אחרים בעבירות דומות בתי המשפט גזרו עונשים קלים, שלא כללו עונש מאסר בפועל.
 
מנגד, המדינה טענה כי מנהל יחידת החקירה של רשות המכס ציין במפורש שהסדר הטיעון בין הצדדים תלוי באישור הפרקליטות להסדר, אישור שלא ניתן בסופו של יום. בנוסף, טענה המדינה שההסדר היה מותנה בשיתוף פעולה מלא מצד סוכן המכס, אולם התגלה כי הוא נמנע מלגלות את מלוא האמת בדבר מעשיו.
 
גזר הדין של בית משפט השלום בחיפה:
 
בית המשפט ציין כי הוא לוקח בחשבון את עדי האופי ואת הודאתו המיידית של סוכן המכס בעבירות.
כמו כן, בית המשפט ציין כי עצם העובדה שממונה יחידת החקירה הסכים לעונש מקל כתנאי לשיתוף פעולה הוא שיקול בעל משקל לעניין העונש.
 
יחד עם זאת, בית המשפט קבע כי היות ולא ניתנה הסכמת הפרקליטות להסדר הטיעון, הוא אינו מחייב את המדינה, וכי התסקיר וחו"ד מהווים חלק מהשיקולים אותם בוחן בית המשפט שעה שהוא גוזר את דינו של עבריין.
בית המשפט עמד על חומרת העבירות שביצע סוכן המכס, וציין כי בין היבואנים לרשויות המכס מתקיימת מערכת יחסים המושתתת על בסיס של אמון, אשר עלולה להתערער על ידי עבירות מהסוג שביצע סוכן המכס. כמו כן, בית המשפט ציין כי התחמקות מתשלום מיסי יבוא מהווה גזילה של כספי ציבור ומביאה לפגיעה ביכולת התחרות של יבואנים תמימים הנוהגים על פי החוק.
 
על בסיס שיקולים אלה, החליט בית המשפט להטיל עונש חמור על סוכן המכס, ודן אותו ל- 15 חודשי מאסר בפועל, 6 חודשי מאסר מותנים במידה ויבצע עבירה דומה בתוך 3 שנים מיום שחרורו וקנס כספי ע"ס 50,000 ש"ח.
 
[ת"פ (שלום חיפה) 16079-07-09, מדינת ישראל נ' סויסה, גזר-דין מיום 16.11.11, השופט זאיד פלאח. שמות ב"כ הצדדים: לסוכן המכס- עו"ד ש. פישמן ; למדינה- עו"ד מהיחידה המשפטית באגף המכס ומע"מ].
 
הערות:
 
במקרה זה, העובדה שסוכן המכס לא הצליח להגיע להסדר טיעון עם המדינה לפני שלב הטיעונים לעונש, עמדה בעוכריו וגרמה לכך שהוטל עליו עונש כבד של מאסר בפועל.
 
במקרים חמורים לא פחות, בהן נגרעו מקופת המדינה מסי יבוא במיליוני שקלים, בחר בית המשפט להסתפק בעונש של עבודות שירות וקנס כספי, בעיקר בשל כך שהנאשמים הצליחו להגיע לבית המשפט לשלב הטיעונים לעונש, כאשר בידיהם כבר הסדר טיעון עם המדינה.
 
למשל, לפני כחודשיים גזר בית המשפט עונש של עבודות שירות וקנס כספי על נאשם (יבואן) שהורשע בהתחמקות מתשלום מסי יבוא בסך של כ-2 מיליון ש"ח [ת.פ. (שלום ראשל"צ) 5016-06 מ.י בית המכס נתב"ג, לוד נ' חב' מעדני סי פוד אטלנטיק בע"מ, גזר-דין מיום 6.10.11].
 
במקרה אחר, לפני מספר חודשים, נגזרו על עובדים בחברת בגדי הים גוטקס עבודות שירות וקנס כספי, במקרה בו נגרעו מקופת המדינה מסי יבוא בסך של למעלה מ-6 מיליון ש"ח ((ת.פ. (שלום ראשל"צ) 2319/09 מדינת ישראל- לשכה משפטית לאגף המכס ומע"מ נ' חברת גוטקס מודלס ע"מ ואח', גזר-דין מיום 12.7.11).
 
במקרה נוסף, בו נגרעו מקופת המדינה מסי יבוא בסך של כ-750,000 ש"ח, שוב, הסתפק בית המשפט בהטלת עבודות שירות וקנס בשל הסדר טיעון (ת.פ. (שלום אשדוד) 476-06 מ.י. בית המכס אשדוד נ' חברת ש.ע. חלף צפון בע"מ ואח', גזר דין מיום 28.4.11). 
 
כלומר, ניתן להניח שאם סוכן המכס היה מגיע לבית המשפט כאשר בידו הסדר טיעון מוסכם לגבי חומרת העונש, בית המשפט היה מאמץ הסדר זה אף אם לדעתו מדובר בהסדר קל לעומת חומרת העבירה.
 
__________________________
* האמור לעיל הינו מידע כללי ואינו מהווה חוות דעת משפטית. לקבלת ייעוץ משפטי יש לפנות לעורך דין עם מלוא פרטי המקרה הספציפי.
 
* עו"ד גיל נדל הכותב הינו עורך דין העוסק בדיני יבוא ויצוא, מסים עקיפים, דיני סחר חוץ, הובלה ושילוח בינלאומי וקנין רוחני, ומשמש כיועץ המשפטי של לשכת סוכני המכס והמשלחים הבינלאומיים – תל אביב.

מאמרים נוספים בתחום:

פורום סחר חוץ ושיווק בינ"ל
המכללה העסקית באיגוד לשכות המסחר מציעה פלטפורמה אינטרנטית בנושא סחר חוץ, יבוא / יצוא ושיווק בינלאומי שבו תוכלו לשאול שאלות ולקבל עצות ממיטב המומחים.
קרא עוד
קורס סוכני מכס
סוכן מכס הינו המקצוע הבכיר ביותר בעולם הסחר הבינלאומי ותפקידו לייצג את היבואן ו/או היצואן מול המכס, משרדי ממשלה ורשויות מוסמכות נוספות. סוכן המכס רשאי לייצג את לקוחותיו רק בתנאי שהוסמך על ידי אגף המכס וקיבל רישיון מטעמו.
קרא עוד
קורס משלחים בינלאומיים
ההתפתחות העצומה בסחר הבינלאומי בעשור האחרון הגדילה את הביקושים למקצועות המחויבים ברישיון מטעם אגף המכס והם הפכו לנדרשים יותר ויותר במיוחד עם עליית מערכת שער עולמי של רשות המסים בינואר 2018. זהו תחום מגוון , אשר פותח הזדמנויות לתעסוקה בחברות עמילות מכס , יבוא ויצוא .
התפקיד של המשלח הבינלאומי הינו לשנע מוצרים ממדינה למדינה ולצורך העיסוק בתחום הוא מחויב ברשיון מטעם אגף המכס . המשלח הבינלאומי אינו המוביל אלא מומחה המשמש כמתווך בין בעל המטען למוביל הבינלאומי.
קרא עוד
קורס פקידי רישוי
ההתפתחות העצומה בסחר הבינלאומי בעשור האחרון הגדילה את הביקושים למקצועות המחויבים ברישיון מטעם אגף המכס והם הפכו לנדרשים יותר ויותר במיוחד עם עליית מערכת שער עולמי של רשות המסים בינואר 2018. זהו תחום מגוון , אשר פותח הזדמנויות לתעסוקה בחברות עמילות מכס , יבוא ויצוא.
קרא עוד