האם יש להשיב מס קניה בגין "חוב אבוד"? / עו"ד גיל נדל, עו"ד עומר וגנר

 לאחרונה, פסק בית משפט השלום בהרצליה במחלוקת בין חברת דובק לבין רשות המסים. במקרה זה, שילמה דובק לרשות המסים מס קניה בסך של למעלה מ-600,000 ש"ח בגין מכירת סיגריות, אך לא הצליחה לגבות את התמורה מן הקונה, בשל קריסתו הכלכלית.
דובק טענה כי מאחר ונוצר "חוב אבוד" יש להשיב לה את מס הקניה ששולם.
בית המשפט קיבל את מרבית טענות דובק והורה לרשות המסים להשיב את המס.
סיפור המקרה:
 
במהלך שנת 2005 מכרה חברת דובק לקלאבמרקט סיגריות, ושילמה בעדן את רכיב מס הקניה למדינה.
 
חברת קלאבמרקט נכנסה להליכי פירוק, ובעקבות כך חלק מן התמורה לא שולם לדובק, ונותר חוב של כ-2 מיליון ש"ח לדובק בעד אותן סיגריות, שהפך לחוב אבוד.
 
המדינה השיבה לדובק את המע"מ ששולם בגין החוב האבוד, אך סירבה להשיב את מס הקניה, בסך כולל של למעלה מ-600,000 ש"ח, חלקו בגין סיגריות מתוצרת מקומית וחלקו בגין סיגריות מיובאות.
 
דובק טענה כי על פי חוק מס קניה, יש להשיב מס קניה בגין טובין ש"לא נמכרו", ועל פי הטענה, טובין שתמורתם לא שולמה ולא תשולם לעולם, צריכים להיחשב כטובין שלא נמכרו לצורך החוק.
 
מנגד, טענה המדינה כי רכיב התמורה אינו רכיב מהותי לצורך בחינת השאלה אם מדובר במכירה. המדינה טענה כי גם כאשר התמורה לא שולמה, עדיין יש לראות בהעברת הטובין כ"מכירה", ואין להשיב את המס.
 
פסק-הדין:
 
בית המשפט קבע כי כאשר נישום מבקש החזר של מס ששולם, ברור כי התבצעה קודם לכן עסקה החייבת במס. בנוסף, ציין בית המשפט כי אין לתת למונח "לא נמכרו" פרשנות כה מצמצמת כפי שמציעה המדינה, הרי במצב כזה ייעשה שימוש מצומצם מאד בסעיף המקנה החזר, ולא הגיוני שזו הייתה כוונת המחוקק.
 
בית המשפט קבע, כי עסקה שבגינה נוצר חוב אבוד, והתמורה בעדה לא שולמה, עונה בהחלט להגדרה של טובין ש"לא נמכרו", לצורך החוק. בית המשפט ציין שלפי שיטתו, טובין שלא נמכרו, משמעותם טובין שהעסקה בגינם לא הושלמה.
 
בית המשפט ציין כי מאחר ובמקרה זה שיעור המס על סיגריות הוא גבוה מאד, אין היגיון שהיצרן יישא במס זה, וקיים חשש כי אם יצרנים ייאלצו לשאת במס הקניה במקרה של חובות אבודים, הדבר יביא לקריסתם.
 
בית המשפט ציין עוד כי מאחר והמדינה השיבה את המע"מ בגין העסקה, אין הבדל משמעותי בין מע"מ למס קניה בהיבט זה של חוב אבוד, ולכן, מן הראוי להשיב גם את רכיב מס הקניה.
 
בשולי הדברים, דחה בית המשפט את טענות דובק כי על המדינה להשיב לה גם את רכיב מס הקניה ששולם בגין הטובין המיובאים.
 
בסופו של דבר, קבע בית המשפט כי על המדינה להשיב לדובק את רוב מס הקניה ששולם, בסך כולל של כ-595,000 ש"ח, וחייב את המדינה בתשלום הוצאות של 75,000 ש"ח.
 
[ת.א. (שלום הרצליה) 17151-02-09 דובק בע"מ ואח' נ' מע"מ ומס קניה ת"א, פסק-דין מיום 31.1.12, השופטת מני-גור. לדובק- עו"ד ליאור נוימן ואח'. למדינה- עו"ד מיכל ריצ'ולסקי מפרקליטות מחוז ת"א-אזרחי]
 
 
סיכום ומסקנות:
 
במקרה זה, הסתמך בית המשפט על פסק-דין ידוע של בית המשפט העליון בתיק אלקה אחזקות, בו נקבע כי יש להשיב מע"מ ששולם בגין חוב אבוד.
בית המשפט קבע כי הרציונל העולה מפסק-הדין בנושא מע"מ, רלוונטי גם להשבה של מס קניה, ובכך תיקן עיוות שהיה קיים במשך שנים רבות לגבי מס קניה על חובות אבודים.
 
__________________________
* האמור לעיל הינו מידע כללי ואינו מהווה חוות דעת משפטית. לקבלת ייעוץ משפטי יש לפנות לעורך דין עם מלוא פרטי המקרה הספציפי.
 
* עו"ד גיל נדל הכותב הינו עורך דין העוסק בדיני יבוא ויצוא, מסים עקיפים, דיני סחר חוץ, הובלה ושילוח בינלאומי וקנין רוחני, ומשמש כיועץ המשפטי של לשכת סוכני המכס והמשלחים הבינלאומיים – תל אביב.

מאמרים נוספים בתחום:

פורום סחר חוץ ושיווק בינ"ל
המכללה העסקית באיגוד לשכות המסחר מציעה פלטפורמה אינטרנטית בנושא סחר חוץ, יבוא / יצוא ושיווק בינלאומי שבו תוכלו לשאול שאלות ולקבל עצות ממיטב המומחים.
קרא עוד
קורס סוכני מכס
סוכן מכס הינו המקצוע הבכיר ביותר בעולם הסחר הבינלאומי ותפקידו לייצג את היבואן ו/או היצואן מול המכס, משרדי ממשלה ורשויות מוסמכות נוספות. סוכן המכס רשאי לייצג את לקוחותיו רק בתנאי שהוסמך על ידי אגף המכס וקיבל רישיון מטעמו.
קרא עוד
קורס משלחים בינלאומיים
ההתפתחות העצומה בסחר הבינלאומי בעשור האחרון הגדילה את הביקושים למקצועות המחויבים ברישיון מטעם אגף המכס והם הפכו לנדרשים יותר ויותר במיוחד עם עליית מערכת שער עולמי של רשות המסים בינואר 2018. זהו תחום מגוון , אשר פותח הזדמנויות לתעסוקה בחברות עמילות מכס , יבוא ויצוא .
התפקיד של המשלח הבינלאומי הינו לשנע מוצרים ממדינה למדינה ולצורך העיסוק בתחום הוא מחויב ברשיון מטעם אגף המכס . המשלח הבינלאומי אינו המוביל אלא מומחה המשמש כמתווך בין בעל המטען למוביל הבינלאומי.
קרא עוד
קורס פקידי רישוי
ההתפתחות העצומה בסחר הבינלאומי בעשור האחרון הגדילה את הביקושים למקצועות המחויבים ברישיון מטעם אגף המכס והם הפכו לנדרשים יותר ויותר במיוחד עם עליית מערכת שער עולמי של רשות המסים בינואר 2018. זהו תחום מגוון , אשר פותח הזדמנויות לתעסוקה בחברות עמילות מכס , יבוא ויצוא.
קרא עוד